Wil je iemand te vriend houden? Neem een baby mee!

Wil je iemand te vriend houden? Neem een baby mee! Duitse biologen beschrijven hoe mannelijke berberapen baby's gebruiken als ‘sociaal instrument’ om de band met andere mannetjes aan te halen en hun sociale invloed te vergroten. 
Mannelijke berberapen die een baby knuffelen verhogen daarmee hun status t.o.v. andere mannetjes. Het maakt daarbij niet uit of het hun eigen baby is. Zolang het kind maar een donzige zwarte vacht en een roze rimpelig snoetje heeft, kunnen volwassen mannetjes er geen weerstand aan bieden. 
Ook bij andere apensoorten zorgen vaders voor hun kroost. Mannelijke tamarins en zijdeaapjes bv. slepen hun jongen overal mee naartoe totdat ze op eigen benen kunnen staan. De zorg van berberapenvaders daarentegen is niet altijd even kindgericht.
De berberaapjes leven in groepen van circa 30 aapjes, waarbij de vrouwtjes meestal verwanten zijn van elkaar en de mannetjes niet. De vrouwtjes krijgen doorgaans in de lente jongen en daarna begint het hoogseizoen voor de mannen. Na enkele dagen benaderen zij een moeder met jong en als ze hun kans schoon zien, gaan ze er met de baby vandoor. Daarna gaan ze bij andere mannetjes  goede sier maken.
In eerste instatie dachten de onderzoekers dat babysitten een kalmerend effect had op de mannetjes, maar dat bleek niet zo te zijn. Mannetjes die het meest met baby’s rondsjouwen, vertonen de meeste stress. De baby is eerder een soort van trofee die moet aantonen dat het mannetje lef heeft en opgewassen is tegen de stress. Daarmee toont hij zich een waardig bondgenoot en een goede coalitiepartner als er bondjes gevormd worden om de volgende lichting vruchtbare vrouwtjes te veroveren.

Bron(nen):   New York Times  Video NYT