Van de zon krijg je geen kanker, integendeel

Net een zonnebrandmiddel gekocht met factor 50? Is dat wel zo verstandig? Een toonaangevende Britse gezondheidsorganisatie, Cancer Research UK, vindt dat de waarschuwingen tegen de gevaren van zonlicht te streng zijn en dat veel mensen daardoor een tekort aan vitamine D hebben. In Engeland komt de helft van de mensen vitamine D tekort aan het eind van winter. In Schotland is dat zelfs 2 op 3.

Cancer Research UK geeft als nieuw advies: gebruik je gezond verstand bij het zonnen op het heetst van de dag. De tijd, nodig om vitamine D aan te maken, is korter dan de tijd waarin je huid verbrandt. Regelmatig voor een paar minuten naar buiten gaan in de middagzon, zonder zonnecrème, moet voldoende zijn. Het is beter om je huid niet te lang, maar vaker aan de zon bloot te stellen.

De voordelen van vitamine D zijn groot. Het is essentieel voor de aanmaak van calcium en stevige botten en helpt om de ziekte van Alzheimer tegen te gaan. In de afgelopen 10 jaar is ook aangetoond dat een tekort aan vitamine D een belangrijke risicofactor is voor diabetes, hart- en vaatziekten, artritis en bepaalde vormen van kanker.

Bron(nen):   Daily Mail