Eén op vier Belgen slaapt slecht door lawaai

Zesentwintig procent van alle Belgen heeft slaapproblemen door geluidsoverlast. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) waaraan 11.250 mensen uit 159 willekeurig geselecteerde gemeenten deelnamen.

In de grote steden is de overlast groter (in Brussel 39%) dan op het platteland (12%). Vijf procent van de Belgen heeft er extreem veel last van. De klachten komen het vaakst voor in de leeftijd van 25 tot 35 jaar. Het gaat dan vooral om herrie van de buren, het verkeer en vliegtuigen.

En wat zijn de gevolgen? Somberheid, verminderde prestaties, stress, een hoge bloeddruk en een verhoogde hartslag. Op de langere duur kan dit tot hart- en vaatziekten lijden.

In Nederland is de relatie tussen slaapproblemen en verkeerslawaai onderzocht door TNO en het Erasmus MC. Het voordeel van het Nederlandse onderzoek is dat niet gevraagd werd wat de reden was van de slaapproblemen, maar de kwaliteit van de slaap en de aanwezigheid van geluidsoverlast onafhankelijk van elkaar gemeten werden. Daarmee voorkom je dat mensen, die toch al slechte slapers zijn, de haan van de buren de schuld geven.

Bron(nen):   Le Soir  TNO