Helft van alle hoogleraren moet vrouw zijn

Dat vinden ze bij de Katholieke Universiteit Leuven. Op dit moment is slechts 13 procent van de Leuvense hoogleraren vrouw. Tijd voor de Belgische universiteit om daar wat aan te doen met het ‘genderactieplan’.
Op de lange termijn moet de helft van de hoogleraren vrouw zijn en over tien jaar 30 procent. Daarvoor gaan zogenaamde ‘searchcommissies’ op zoek naar geschikte kandidaten in binnen- en buitenland. Twee Vlaamse ministers hebben alle Belgische universiteiten opgedragen om met een dergelijk genderplan te komen.
De hele Benelux scoort samen met Cyprus het laagst van Europa als het gaat om vrouwelijke hoogleraren. In Nederland is 15 procent van de hoogleraren vrouw. In Europa is dat gemiddeld 20 procent. En dat terwijl al jaren zeker de helft van de studenten tot het vrouwelijk geslacht behoort. Als er niets aan wordt gedaan, gaat het zeker nog tot 2060 duren voor de helft van de hoogleraren vrouw is. Een quotum zou dit proces aanzienlijk kunnen versnellen.
Veelgehoord argument daar tegen is dat er dan vrouwen worden aangenomen, terwijl er betere mannen beschikbaar zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat er vooral meer mannen worden aangenomen, omdat mensen graag iemand kiezen die op hen lijkt. De mannelijke hoogleraren zullen dus sneller weer een man uitkiezen. Daarnaast komen nieuwe hoogleraren vaak uit een old boys network, waar vrouwen geen deel van uit maken. Soms wordt gezegd dat vrouwen minder ambitieus zouden zijn en daarom de top niet halen. Maar onderzoek wijst uit dat de toewijding en ambitie van vrouwen niet onderdoet voor die van mannen.

Bron(nen):   De Standaard  De Volkskrant    

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Dat zal wel gaan lukken,want aangezien het niveau op de unis afgelopen decennia behoorlijk omlaag is gegaan ,en elke papegaai nu volop stof uit leerboeken kan opslaan in het geheugen,is dat geen probleem meer.

  Gelijkheid en maakbaarheid zijn een feit ,als je de lat maar omlaag gooit en hun die niet gelijk zijn gewoon omlaag probeert te trekken of uitsluit.

  Gaan we vragen om briljante geesten,dan zien we helaas de vrouwen achterblijven.
  Dat zijn nog altijd mannen.
  Tenminste als je de geschiedenis even naloopt.

  De sterkste man is nog altijd sterker dan de sterkste vrouw.
  De meest intelligente man is nog altijd intelligenter dan de meest intelligente vrouw.

  Daar ga je dan met je gelijkheidstheorie.

 2. kletsmajoor

  Dit is bureaucratisch planmatig denken in optima forma. Het streven is om in jaartal X in kolom Y getalletje Z te kunnen noteren. Of het onderwijs er beter van wordt of dat vrouwen er gelukkiger van worden doet kennelijk niet terzake. Uiteindelijk komt de vrije keuze van mensen in het geding bij deze opvatting over hoe een “goede” of “eerlijke” maatschappij tot stand komt.

 3. De Staatsburger

  Domme Belgen. Ik zou nooit op een universiteit willen studeren waar de professoren vanwege hun geslacht in plaats van hun kwaliteiten worden aangesteld.

  • Apekool

   Andersom, als je een vrindje van een vrindje aanstelt krijg je ook geen kwaliteit.
   Bij gelijke geschiktheid een vrouw kiezen zolang de verhouding scheef is.

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • De Staatsburger

    Discriminatie is principieel fout, ook positieve discriminatie. Er is geen enkele reden te bedenken waarom er evenveel vrouwelijke als mannelijke professoren zouden moeten zijn.

    (in antwoord op Apekool)
 4. Jannie Ooms

  Vrouwen zijn natuurlijk net zo intelligent als mannen. Maar ik betwijfel of bij een 50/50 verdeling de meest intelligenten onder de vrouwen die gestudeerd hebben allemaal vertegenwoordigd worden. Een flink deel maakt namelijk geen deel uit van de arbeidsmarkt, anders dan de mannen.

  Ik zie het regelmatig in mijn eigen omgeving. Zeer intelligente vrouwen die een universitaire studie afronden, een paar jaar werken, kinderen krijgen en daarna full-time moeder worden. Daartoe in staat gesteld door de goedbetaalde baan van de meestal ook universitair geschoolde partner. Ze komen niet meer terug op de arbeidsmarkt.

  Ik gun het ze van harte hoor, maar ergens knaagt bij mij toch wel de vraag of het niet doodzonde is van al dat talent, en niet te vergeten, al het geld dat is uitgegeven aan een opleiding die uiteindelijk niet meer oplevert dan een baan als full-time moeder. Hoe bevredigend dat ook is.

  Vrouwen moeten natuurlijk dezelfde kansen blijven krijgen om te studeren als mannen, maar het aantal academisch geschoolde vrouwen dat blijft werken en goed genoeg is om de top te bereiken in het bedrijfsleven of aan een universiteit, is veel lager dan dat van de mannen.

  Het is daarom dat er altijd meer topmannen dan topvrouwen beschikbaar zijn voor topfuncties. Het is dan ook logisch dat een 50/50 verdeling, hoe mooi ook, niet realistisch is, tenzij je de sekse de doorslag laat geven bij een aanstelling in plaats van geschiktheid. En dat moeten we eigenlijk niet willen. Toch?

 5. Pietje_Precies

  ja laten we kwaliteit door kut vervangen…

  • Jannie Ooms

   Dank voor uw genuanceerde bijdrage aan de discussie.

   Ik kan me vergissen, maar ik dacht dat er voor lieden van uw niveau ook andere sites zijn om de mensheid met hun grove boertigheid te confronteren.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
   • De Staatsburger

    Misschien niet zo netjes verwoord maar PP slaat wel de spijker op zijn kop. Professoren moeten vanwege hun kennis en niet vanwege hun geslachtsorganen benoemd worden.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Jannie Ooms

     Ik ben het helemaal met u eens! Zie de laatste alinea van mijn bijdrage. Het is alleen het grove taalgebruik van PP dat me tegen de borst stuit.

     (in antwoord op De Staatsburger)

Reacties niet toegestaan