Wetenschappers gaan wrak Titanic virtueel bergen

Twee onderzoeksteams, elk bestaande uit 30 experts, zullen via 3D-technieken een gedetailleerd beeld proberen te schetsen van het wrak van de Titanic. De resultaten van deze expedities zullen regelmatig verschijnen op de website www.expeditiontitanic.com, waar bezoekers een virtuele rondleiding krijgen van het wrak en de omgeving eromheen. En dat kan veel nieuwe vondsten opleveren: 'Zo’n 40 to 50% van de Titanic-site werd nog nooit onderzocht', zegt één van de expeditieleiders.

De RMS Titanic was ’s werelds grootste passagiersschip toen het op 10 april 1912 voor haar eerste reis vanuit het Britse Southampton vertrok naar New York. Vier dagen later kwam het schip in aanvaring met een ijsberg en zonk. Meer dan 1.500 van de 2201 passagiers kwamen om het leven. Het scheepswrak werd pas in 1985 ontdekt op zo’n 100 kilometer van de kust van Newfoundland.

Het fysiek bergen van het schip is ook technisch haalbaar, maar wordt door de experts afgeraden omwille van de kwetsbaarheid van het wrak en de buitensporige kosten van het bergen. Toch moet er snel wat gebeuren, voor het wrak verder vergaat. Expeditieleider Paul-Henry Nargeolet, die de laatste vijf expedities naar het wrak leidde, verwacht dat het grootste stuk van het dek binnen de 10 tot 15 jaar zal instorten.

De expeditie start op 22 augustus en is ook te volgen via Twitter, Facebook, Flickr en YouTube.

Bron(nen):   Knack  Expedition Titanic