Het is bewezen: Mannen zijn vergeetachtiger dan vrouwen

Uit een grote Noorse studie blijkt dat mannen meer vergeten dan vrouwen, zoals details van gesprekken en verjaardagen, ongeacht de leeftijd.

48.000 mensen werden onderzocht. In 9 vragen werd geïnformeerd naar details van gesprekken, of ze wisten wat ze een jaar geleden deden en of ze moeite hadden met het onthouden van data en feiten. De mannen waren veel meer vergeten dan de vrouwen: gemiddeld hadden ze met 8 van de 9 vragen moeite. De leeftijd bleek niet uit te maken: zowel mannen van in de 30 als van in de 60 vergaten meer dan de vrouwen in dezelfde leeftijd. Uit het onderzoek bleek ook dat beiden meer gaan vergeten na de 60.

Waarom mannen meer vergeten, weten de onderzoekers niet. Professor Jostein Holmen: “We hebben er veel over gespeculeerd, maar we weten het niet. Dit is vooralsnog een mysterie. Dit is nooit eerder onderzocht. Het is verbazingwekkend om te zien dat mannen veel meer vergeten dan vrouwen, en net zoveel op hun 30e als op hun 60e.”

Overigens bleek ook dat hoger opgeleiden minder feiten vergeten, en dat laag opgeleiden en mensen met een depressie of angststoornis juist meer vergeten.

Bron(nen):   Nu      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 • biker henk

  Ik heb dit artikel meteen aan mijn partner laten lezen maar het leverde geen greintje begrip op. Misschien moet daar ook eens onderzoek naar gedaan worden.

  • Prikker

   Is u toevallig homo ?

   • AT

    Hoezo ‘toevallig’?

 • RHK

  Ja, ik herken het. Ben een man en vergeet al die onzinnige details direct , heb wel wat anders aan mijn hoofd 😉

  • Prikker

   Bij een ruzie met een vrouw worden nog wel eens fouten, frustraties en verwijten uit een ver verleden opgerakeld alsof ze net plaatsgevonden hebben en dat heb je bij een man toch praktisch nooit… daar gaat ‘t gewoon waar ‘t over gaat.

   • Kopje thee

    Misschien omdat vrouwen fouten, frustraties en verwijten van een ander beter ter harte nemen? Niemand vindt het leuk om voor politieagent/zeikerd te spelen. Maar als je een huishouden deelt moet je elkaar wel wat mogen zeggen – liefst 1 keer: wel zo gezellig.
    Wat ook kan: de lieve vrede bewaren. Heb ‘n vriendin die zo tien borden tegelijk in de lucht houdt terwijl haar man doet waar hij zin in heeft. Niet zo eerlijk. Maar ja, zij is inmiddels (stilletjes) verliefd op ‘n ander.

 • Dorien

  Iets waar je niet naar luistert kun je je niet herinneren.

  • AT

   Sorry, zei je iets…?

 • Heldoppantoffels

  Waar gaat dit artikel ‘ook al weer’ over?

 • Isabel Diaz

  Tu hazme algo , pendejo , y ya veras como me faltarán vidas para vengarme.

  • AT

   Tranquila, no es un poco exagerado; venganza…para olvidar algo…?

   • Isabel Diaz

    :)

 • agentmulderfbi

  LS! Als onderzoeker wil ik het graag allemaal weten, ik ben razend nieuwsgierig. “Vooralsnog” daar zet ik een vraagteken bij. Wedden dat de oude Egyptenaren al vonden dat ze alles wisten! In 2014 zeggen mensen dat ook, dat de wetenschap alles al weet, de computer begrijpt alles, las ik laatst op de tv. In wiens hoofd zich dan wel alle kennis bevindt, dat weet niemand. Mij schijnt het toe dat de fysica van het geheugen van belang is, maar in Wikipedia wordt dat niet genoemd. Een ander vraagteken van mij is waarom de evolutie, die energie efficiënt een wezen zou moeten vormen, bij de mens een geheugen ontwikkeld heeft, waarin genoeg opslagruimte is voor honderd talen of een paar honderd meter boeken? Op de savanah’s hoefden met een levenslengte van dertig jaar, alleen maar wat bomen en stenen onthouden te worden? (Zie Steven Pinker: The Stuff of Thought) Bijv Stanislas Dehaene argumenteert in: Reading in the Brain, dat de mens kan lezen, en dat kunnen lezen logischerwijs met de evolutie ontstaan is, want het moet waar zijn, zegt hij, en iets terugzeggen, tegen iemand die briljant wordt gevonden, is onmogelijk.Groet!