Maslow's piramide wordt gerenoveerd

Wetenschap
maandag, 23 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In 1943 werd de piramide van Maslov voor het eerst beschreven: een klassieker die niet weg is te slaan uit boeken m.b.t. psychologie en management. De piramide bestaat uit een hiërarchische ordening van behoeften: lichamelijke behoeften, veiligheid, sociale behoeften, behoefte aan respect en zelfactualisatie.
Het principe van de piramide is simpel: pas als de behoefte van een lagere laag in de piramide vervuld is, wordt de volgende laag belangrijk. Het klinkt logisch! Jammer genoeg zijn er weinig tot geen wetenschappelijke gegevens die het bestaan van deze ordening ondersteunen. De theorie van Maslow is gedateerd en pseudowetenschappelijk.
Nu stelt Douglas Kenrick, hoogleraar psychologie aan de Arizona State University, een ingrijpende renovatie van de piramide voor. De nieuwe indeling is gebaseerd op de actuele stand van zaken van de neuro- en gedragswetenschappen. De behoefte aan zelfactualisatie is volgens Kenrick nooit aangetoond en verdwijnt uit de piramide. Motieven die vanuit evolutionair oogpunt belangrijk zijn, zoals zelfbescherming, het zoeken en behouden van een partner en het zorgen voor kinderen, werden toegevoegd. Een ander belangrijk verschil met de originele piramide is dat 'lagere' behoeften niet verdwijnen als ze vervuld worden. Verschillende behoeften kunnen naast elkaar bestaan en als het nodig is, kun je altijd teruggrijpen naar een andere behoefte, naar zelfbescherming bv.
En nu maar afwachten of deze ook 60 jaar meegaat ...