Waarom tongzoenen mensen?

Emeritus hoogleraar ethologie Jan van Hooff: ‘Het heeft alles te maken met voeren. Bij een aantal soorten waarbij het wijfje tijdens het voortplantingsseizoen afhankelijk is van zorg door haar partner, is het uitwisselen van voedsel een onderdeel geworden van de balts. Het is een wederzijds toetsen van hoeveel ‘geef’ je om me?"
De Pers, misschien wel de beste krant van Nederland, probeert te schrijven waarover het Pers-publiek (beter opgeleide jongeren) van wil weten. Dus veel over de achtergronden van de formatie, en ook deze, voor de doelgroep prangende vraag. Dat tongzoenen, waarom is dat eigenlijk fijn?
De hoogleraar: 'Soms gebeurt dit mond-mondcontact zonder dat er echt voedsel wordt overgedragen; het is dan een symbolische uitdrukking van genegenheid. Een voorbeeld is het ‘snavelen’ bij vogels. Honden likken elkaars mond.

Bij natuurvolken zien we hoe moeders hun baby’s de eerste niet-melkvoeding geven door voorgekauwd voedsel in een ‘kus’ met hun tong in het mondje van hun baby over te hevelen. Het gedrag kon zo uitgroeien tot een van de intiemste blijken van aanhankelijkheid. De tongzoen is een oeroude uiting van zorgzame genegenheid.’

Lees verder bij De Pers

Bron(nen):   De Pers