Bye bye monkey

De foto’s op de website van The Guardian zijn hartverscheurend: de bili-weesaapjes die met een bijna menselijke blik in de lens van de camera kijken. Hun ouders zijn afgeslacht omwille van bushmeat.
De bili-aap, een reusachtige chimpansee, werd pas ontdekt in 1996, diep in de jungle van Noord-Congo. Er waren er naar schatting 35.000, maar het worden er met het jaar minder.
De apen werden door de inboorlingen altijd met rust gelaten uit bijgeloof. Tot 2007, toen kwamen de goudzoekers en in hun spoor aanhangers van de Amerikaanse predikant en gebedsgenezer William Branham. Sindsdien worden jaarlijks honderden bili-chimps afgeslacht om op te eten.
Wetenschapper Cleve Hicks, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Max Planck Instituut bestudeert de dieren sinds 2004. Hij en zijn team werden de afgelopen 18 maanden geconfronteerd met voor consumptie gedode bili-apen. Nog verontrustender is dat ze stuitten op 44 baby-bili's. Die waren gevangen genomen om vet te mesten of om als exotisch huisdier te verkopen.
Volgens onderzoekers van het Jane Goodall Institute moeten voor elke gevangen baby tien andere chimpansees het leven laten.

Bron(nen):   The Guardian