Kakkerlak gaat ons beschermen tegen superbacterie

Kakkerlakken leven nogal eens in onhygiënische omstandigheden en zijn dus wel wat gewend qua bacteriën. Stoffen uit de hersenen en het centrale zenuwstelsel van deze beestjes blijken 90% van de MRSA en E-coli bacteriën te kunnen doden zonder menselijke cellen aan te tasten.

Dr. Simon Lee, onderzoeker aan de Universiteit van Nottingham, identificeerde 9 verschillende moleculen met een sterk anti- bacteriële werking die ingezet kunnen worden om antibiotica-resistente bacteriën te bestrijden. Momenteel wordt het effect op verschillende bacteriën getest. De nieuwe antibiotica zullen niet alleen effectiever zijn, maar ook minder ernstige bijwerkingen hebben.

Volgens de Society for General Microbiology, worden er steeds minder antibiotica ontwikkeld door de farmaceutische industrie. Tien tot vijftien jaar werken aan een middel dat al gauw een miljard dollar kost, is niet lonend. Daarvoor wordt het te weinig gebruikt. En als het wordt voorgeschreven, is de kuur van korte duur. Het middel geneest de ziekte en dat levert veel minder winst op dan middelen voor chronische aandoeningen.

Bron(nen):   Daily Mail