“De hond komt zo bij u”

We weten al dat lopen met de hond of het aaien van een kat een mens zowel fysiek als emotioneel kan steunen. Angstige mensen of mensen met een depressie kunnen in hun therapie de raad krijgen veel met dieren om te gaan. Er worden dieren gesignaleerd in gevangenissen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Maar nu zijn er ook dieren die door een therapeut als een volwaardige assistent worden ingezet.

Dierentherapeuten dus, die aanwezig zijn tijdens sessies. Dierenorganisatie Pet Partners registreerde vorig jaar in de VS 1 miljoen interacties tussen dieren en patiënten.

In Engeland neemt Kathryn Kimbley, directeur van HumAnima, haar hond Flossie mee naar individuele sessies en naar groepen. “Honden kunnen een katalysator zijn en de sfeer verbeteren. Ook kunnen honden knuffelen wanneer een patiënt door heftige emoties gaat. Een therapeut kan dat niet kan doen.”

Wetenschappelijk onderzoek staaft Kimbley’s ervaringen. Kleuters in het speciaal onderwijs waren beter in staat taken uit te voeren met een poedel erbij, dan zonder of dan met een knuffeldier. Ook blijken dieren sociale contacten te faciliteren: dieren vergemakkelijken contact met vreemden en mensen met een huisdier worden als betrouwbaarder gezien.

Vooral de wat oudere en meer ervaren dieren schijnen geschikt te zijn om te helpen in een therapeutische setting. Volgens Kimbley moet het dier ook echt als assistent worden gezien en niet als een soort instrument. “Mensen stellen zich bereidwilliger op jegens assistenten dan instrumenten.”

Bron(nen):   Time      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Pietje_Precies

    ja, ik knap er altijd enorm van op als ik na een slechte dag de hond een trap kan geven…of zoiets….

Reacties niet toegestaan