Waarom mensen geen beslissingen kunnen nemen

De een komt iemand tegen, wordt verliefd, trouwt en is de rest van zijn leven gelukkig, de ander kan zich in een warenhuis urenlang afvragen of hij wollen sokken moet kopen of toch maar sokken van katoen.
Het is het verschil of je de wereld in zwart en wit ziet of dat je eindeloos veel grijstinten ontwaart, zeggen onderzoekers. In dat laatste geval doen zich allerlei ambivalente gevoelens voor en is het moeilijk kiezen.
Zowel de ene eigenschap als de andere heeft zo zijn voordelen. 
Wel blijkt dat degene die graag wikt en weegt, dit niet beperkt tot 1 enkel aspect van het leven maar deze eigenschap op nagenoeg alle gebieden des levens met zich meedraagt. Lange tijd hebben psychologen ambivalente gevoelens genegeerd, ze dachten dat dit van weinig tot geen belang was, maar inmiddels is hieromtrent het een en ander in kaart gebracht. 
De snelle beslisser spreekt makkelijk uit wat hij denkt, is nogal voorspelbaar in zijn beslissingen, is niet bang voor foute keuzes en vertoont weinig belangstelling voor andermans denkbeelden.
De twijfelaar daarentegen neemt als het even kan geen beslissingen, voelt doorgaans spijt na een genomen besluit, zit vaak gevangen in een slecht huwelijk en houdt ervan zaken van verschillende kanten te bekijken.
The Wall Street Journal komt met meer behartenswaardigs over dit onderwerp en na lezing van het stuk kent u zichzelf ongetwijfeld iets beter...

Bron(nen):   The Wall Street Journal