Toestel zegt hoe lang terminale patiënt nog leeft

Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld dat terminale kankerpatiënten vertelt hoe lang ze nog te leven hebben. Het computermodel houdt rekening met factoren zoals ademhaling, polsslag, gewichtverlies en aantal bloedcellen. De ontwerpers willen er een toestel ter grootte van een afstandsbediening van maken.

Artsen hebben het soms moeilijk om patiënten te vertellen hoe lang ze nog te leven hebben. Bij sommige mensen vordert de kanker namelijk sneller dan bij andere. 'Artsen komen wel voor de dag met een soort van schatting, maar dat is enkel gebaseerd op ervaringen met eerdere gevallen', zegt professor Chris Todd van de Universiteit van Manchester. 'Dat is niet erg accuraat'.

De techniek zou patiënten kunnen helpen beslissen wanneer en of ze naar het ziekenhuis moeten, of thuis verzorging nodig hebben. We zeggen niet dat ze allemaal moeten weten hoeveel tijd ze nog hebben, maar het kan heel handig zijn indien ze het laatste deel van hun leven willen plannen.

De methode kan ook meer mensen toelaten thuis te sterven, omdat ze tijdig thuisverzorging kunnen regelen. In Groot-Brittannië overlijdt slechts één of vijf patiënten thuis, hoewel bijna twee derde dat wel wil. 'Gesprekken over palliatieve zorg worden vaak uitgesteld tot het te laat is', zegt Mike Hobday van Macmillan Cancer Support.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  Daily Mail