Enorme energieuitbarstingen in centrum van melkweg

Er is iets gigantisch groots en gewelddadigs aan de hand in het centrum van ons eigen melkwegstelsel. Astronomen hebben geen flauw idee wat het is. Een groep wetenschappers die met data van NASA's Fermi gammastraling-telescoop aan het werk zijn, ontdekten twee enorme energiebollen die uit het centrum van de melkweg schieten. Volgens de wetenschappers schieten de bollen wel 25.000 lichtjaar ver de ruimte in.
De energiebollen bestaan uit gamma en rontgenstraling, beide in grote hoeveelheden zeer gevaarlijk. Waar ze vandaan komen is vooralsnog een raadsel. Een mogelijkheid is dat de energie ontstaat bij een geboortegolf van nieuwe sterren. De straling kan ook afkomstig zijn uit het superzware zwarte gat dat zich in het centrum van ons melkwegstelsel bevind.
Astronomen dachten veel over ons sterrenstelsel te weten, maar bij deze nieuwe ontdekking konden velen van hen alleen maar kreten als 'wow' uitbrengen. De wetenschappers dachten eerder dat de gewelddadige uitbarstingen van energie afkomstig waren van botsende donkere materie, dat zich in grote hoeveelheden in het centrum van de melkweg zou moeten bevinden. Donkere materie is het waarschijnlijk niet, weten ze nu. Gezien de scherpe begrenzingen van de energiebollen lijkt het op een betrekkelijk recent verschijnsel. Donkere materie bevind zich echter al miljarden jaren in de melkweg. Wat het dan wel is? 'Uhmm... heel groot,' aldus een Amerikaanse astronoom.

 

Bron(nen):   The New York Times