Wetenschappers draaien verouderingsproces van muizen om; mensen moeten nog even wachten

Wetenschap
maandag, 29 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Wetenschappers van de Harvard Medical School wilden het verouderingsproces van muizen vertragen, maar tot hun eigen stomme verbazing zijn ze erin geslaagd dat proces om te keren. Oude en zwakke muizen konden zomaar omgetoverd worden in fitte exemplaren. Nu denken ze dat ze binnenkort mensen kunnen verjongen en dat beschadigde organen terug in de 'oude' staat kunnen worden hersteld.
Dit zou het aantal leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals dementie, beroertes en hart-en vaatziekten, aanzienlijk kunnen verminderen en kunnen zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor een sterk vergrijsde bevolking.
De onderzoekers richten zich op een telomeerverkorting. Een telomeer is het uiteinde van een chromosoom en telomeren worden bij iedere celdeling iets korter. Ze houden heel nauwkeurig het aantal celdelingen bij. Zijn de telomeren 'op', dan kan de cel niet meer delen en wordt inactief of sterft af. Hierdoor veroudert het weefsel.
In Harvard experimenteerden de onderzoekers met genetisch gemanipuleerde muizen die het enzym telomerase niet aanmaakten. Telomerase stopt het proces van telomeerverkorting. Zonder het enzym, werden de muizen voortijdig oud en kregen ze allerlei kwalen, zoals een kleinere omvang van de hersenen, onvruchtbaarheid en beschadigde darmen en milt. Maar wanneer de muizen injecties kregen die het enzym activeren, herstelden de beschadigde weefsels en werden tekenen van veroudering teruggedraaid.
Het zal nog wel even duren voor het ook op mensen kan worden toegepast. Mensen maken - in tegenstelling tot muizen - niet hun hele leven lang het enzym aan en telomerase kan het verouderingsproces vertragen, maar door een toename van de celdeling zou dit ook kunnen leiden tot een verhoogd risico op kanker. Of we er uiteindelijk ouder en gezonder van zullen worden, moet dus nog blijken.
Bron(nen): The Guardian