Een apart beroep: geurenvanger

Roman Kaiser (65) is waarschijnlijk de enige op de wereld die dit beroep uitoefent. Hij werkt sinds 1968 voor Givaudan, 's werelds grootste producent van parfums, die een marktaandeel van 25% bezit met een totale waarde van 14,6 miljard dollar. Van opleiding is hij chemicus, maar hij neemt al jaren deel aan expedities over de hele wereld op zoek naar de geur van exotische bloemen en planten die bijna verdwenen zijn.

Hij heeft een methode gevonden om geuren vast te leggen, zonder de bloem te plukken of de geur te beïnvloeden. Dat neemt, afhankelijk van de soort, een kwartier tot 3 uur in beslag. Er wordt voorzichtig een 'val' rond de bloem gelegd die verbonden is met een ingewikkeld mechanisme dat de lucht en de vochtigheid absorbeert, zodat alleen de geurmoleculen overblijven.

Tot op heden heeft hij 2700 geuren 'gevangen' en 590 daarvan zijn op synthetische wijze nagemaakt. Ook heeft hij net zijn derde boek uitgegeven ' Scent of the Vanishing Flora', een dikke pil met beschrijvingen en foto's van planten die met uitsterven bedreigd worden en de chemische formules van hun geuren, zodat die nog gereproduceerd kunnen worden als deze planten en bloemen niet meer bestaan. 

Bron(nen):   Le Monde