Transplantatie van dier naar mens goedgekeurd

Wetenschap
maandag, 20 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De eerste xenotransplantatie, waarbij dierlijke cellen worden getransplanteerd in mensen, is in Rusland goedgekeurd voor de behandeling van type 1 diabetes. De behandeling, die is ontwikkeld door Living Cell Technologies in Nieuw-Zeeland, bestaat uit het operatief implanteren van insuline-producerende cellen van een varken die bedekt zijn met een laagje zeewier in de alvleesklier. De coating voorkomt dat het immuunsysteem de vreemde cellen aanvalt.
Bij mensen met diabetes type 1 zijn de insulineproducerende cellen in de alvleesklier vernietigd. Insuline is van cruciaal belang bij het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Mensen met diabetes type 1 moeten daarom dagelijks insuline spuiten. Maar het injecteren van de juiste hoeveelheid insuline luistert nauw. Een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel kan allerlei nare gevolgen kan hebben, zoals flauwvallen, cardiovasculaire effecten en neurologische verschijnselen. Na jaren treden vaak complicaties op die ervoor zorgen dat deze mensen gemiddeld genomen een kortere levensduur hebben.
In Rusland kregen 8 mensen met type 1 diabetes de experimentele behandeling in juni 2007. Daarna bleven ze hun dagelijkse dosis insuline injecteren. Na een jaar, vertoonden 6 ervan een stabielere bloedsuikerspiegel en konden ze hun dagelijkse dosis insuline verlagen. Twee van hen stopten helemaal met de injecties na acht maanden. Een persoon staakte zijn deelname aan het onderzoek en een ander liet geen verbetering zien, hetgeen volgens LCT te wijten was aan problemen bij het inbrengen van de cellen in de alvleesklier.
Bron(nen): New Scientist