Voorspelling: In 2011 vinden we een tweelingbroer van de Aarde

Het afgelopen jaar werden er aan de lopen band exoplaneten ontdekt, planeten die om sterren draaien ver weg in onze melkweg. In september werd een wel heel bijzondere ontdekking gedaan. Gliese 581g is een exoplaneet die op een juiste afstand van zijn ster staat om geschikt te zijn voor vloeibaar water en daarmee voor leven. Het is er niet te warm en niet te koud, en er zijn aanwijzingen voor een atmosfeer gevonden. De planeet heeft 3 tot 4 keer de massa van de aarde en het is goed mogelijk dat een groot deel ervan uit rots bestaat.
Nog altijd worden er om de zoveel dagen nieuwe exoplaneten ontdekt, en NewScientist voorspelt dat het niet lang meer zal duren voordat we een echter dubbelganger van de aarde vinden. In september van dit jaar werd er nog voorspeld dat het niet lang meer zou duren voor we een planeet zoals Gliese 581g zouden vinden, en twee weken later was het zover.
In de nieuwe voorspelling is de ontdekking van Gliese meegenomen. De planeet scoort 0,4 op de Leefbaarheidsschaal ( 0 is onbewoonbaar, een gasplaneet als Jupiter, 1 is een planeet precies zoals de aarde) en door de statistieken door te trekken denkt men dat er eind 2011 een identieke tweelingbroer van onze aarde gevonden zal worden. NASA Telescoop Kepler zoekt momenteel actief de hemel af naar exoplaneten, en in februari komt er weer een veelbelovende berg data binnen. De kans wordt steeds groter dat ons tweelingbroertje daarbij zit.

Bron(nen):   NewScientist