Mensen hebben meer vertrouwen in netjes geklede huisarts

Patiënten hebben meer vertrouwen in een huisarts die netjes is gekleed dan in een arts in vrijetijdskleding. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

In het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen 4 verschillende kledingstijlen: zakelijk, formeel, semiformeel en vrijetijdskleding. Patiënten hebben doorgaans het minst vertrouwen in een huisarts in vrijetijdskleding. Een zakelijk of semiformeel geklede huisarts is het meest vertrouwenwekkend. Alleen bij oudere vrouwelijke huisartsen maakt de kledingstijl niets uit.
De kledingstijl van de arts is vooral belangrijk bij het kennismaken. Een goede arts-patiënt-relatie, waarbij de patiënt vertrouwen stelt in de arts, vormt de basis voor goede zorg. De eerste indruk die de arts maakt op de patiënt is daarbij zeer belangrijk.

De witte jas was lange tijd het symbool van de dokter. De witte jas lijkt ook van invloed op het vertrouwen van de patiënt in de dokter, maar nog slechts een enkele huisarts draagt een witte jas.

Bron(nen):   UMCG