Hèt recept voor een gezonder 2011

Wees iets te zwaar, sport niet teveel, stop met het schillen van fruit en doe eens een blauwe lamp aan. Of was je wakker geworden met het voornemen om in 2011 minder te drinken, minder te eten en meer te bewegen? Op zich goede zaken, maar recent onderzoek wijst uit dat er minder voor de hand liggende methoden zijn die een gezonder en langer leven bevorderen.
1. Val niet te veel af: een beetje te zwaar zijn is gezond
Voorheen was BMI het ijkpunt tot in 2010 bleek dat mensen die qua BMI te dik zijn net zo weinig kans op hart- en vaatziekten hebben als de dunne BMI’rs. Een beetje te dik is niet erg, als je maar niet meer dan 5 kilo te zwaar bent. De nieuwe meetstandaard is het middel, vrouwen moeten een omtrek hebben van minder dan 86 centimeter, mannen van 97 centimeter. Sowieso moet iedereen zorgen dat zijn middel smaller is dan de heupomtrek.
2. Beweeg met mate
Sporten bevordert de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen hersencellen en onderhoudt onze bloedvaten en voorkomt vernauwingen en daarmee hart- en vaatproblemen. Er is een kleine kink in de kabel: té veel sport vermindert juist het gunstige effect op de hersencellen. Aanbevolen wordt dus tijd voor recuperatie in te lassen. Het huidige advies luidt om ongeveer 30 minuten te sporten tot je buiten adem raakt , maar niet vaker dan drie, vier keer per week.
3. Het is niet hoeveel fruit & groente je eet, maar welk soort
Nieuw is dat we weten dat bepaald voedsel de kans op specifieke kwalen vermindert. Groene bladgroenten helpen diabetes type 2 voorkomen. Look, als bieslook, prei, sjalotten, ui en knoflook dragen bij aan verminderd risico op maag- en darmkanker en tomaten beschermen tegen prostaatkanker (vooral in concentraat).
4. Stel je bloot aan licht
Geef je intellect een boost door een paar uur per dag in helder licht te zitten. Hoe heller het licht hoe effectiever (blauw licht is nog beter). Het blijkt dat melanopsin, een nieuw ontdekte stof in het netvlies, het licht absorbeert en de cognitieverhogend is.
5. Gooi je dunschiller weg
Het kernwoord is biosynergie: elk onderdeel van het fruit of de groente correspondeert onderling om de voedingswaarde te verhogen. Fruit ontdoen van schil is niet de enige fout die we maken, we moeten ook de steel en kern/klokhuis eten. Zelfs de banaan (de schil bevat veel serotonine, dat depressie tegengaat) en de kiwi (de schil bevat antioxidanten) zouden we in hun geheel moeten eten. Zo ook de kern van ananas (goed voor de maag), de schil van sinasappelen en mandarijn (tegen hartfalen en beroerte). Voeg geraspte citrusschil aan je eten toe en stop hele ongeschilde vruchten in de juicer. Qua groenten bevatten de stelen van broccoli meer calcium, vitamine C en vezels dan de roosjes. Ook de knoflookschil bevat zes verschillende soorten antioxidanten.
6. Wees matig met alcohol
Ja, deze kenden we al. En de boodschap blijft; vrouwen niet meer dan twee eenheden per dag, mannen maximaal drie. Ook die flavonoïden in rode wijn die zo gezond voor het brein zijn, zitten in zulke beperkte mate in de wijn dat je ongezond grote hoeveelheden moet drinken. Dan is het beter bosbessen te eten die wel zorgen voor verbeterde alertheid en geheugen.
7. Leer een instrument bespelen, hoe oud je ook bent
Lang werd gedacht dat ons brein eind tienerjaren tot volle wasdom was en we daarna begonnen met het verliezen van neuronen. Maar recent is er bewijs dat we onze hersenen kunnen trainen nieuwe neuronen of verbindingen aan te maken. Muziek maken blijkt een uitstekende manier om de behendigheid en het intellect te stimuleren en leeftijdsgebonden dementia tegen te gaan.

Bron(nen):   Guardian