Als vrouwen huilen worden mannen mak

Israelische onderzoekers bestudeerden wat het effect was op mannen van het opsnuiven van verse tranen, die ze in flacons verzameld hadden bij vrouwen die naar een sentimentele film keken. Het testosteronniveau van mannen die verse vrouwentranen hadden opgesnoven was lager. Vrouwentranen geven een chemisch signaal af dat de agressie en seksuele driften van mannen doet afnemen. En uit een fMRI-scan van de hersenen van de mannen bleek dat het opsnuiven van vrouwentranen de hersenactiviteit vermindert in delen die betrokken zijn bij seksuele driften.

De wetenschappers denken dat ze hiermee een belangrijke verklaring gevonden hebben voor de functie van tranen. Ze geven vrouwen de mogelijkheid om zichzelf te beschermen als ze kwetsbaar zijn. Sommige diersoorten gebruiken ook tranen als zelfbescherming. Zo wrijft de blinde mol-rat zijn tranen in zijn vacht en andere mol-ratten lijken daar minder agressief van te worden.

Tranen bevatten allerlei chemische stoffen, maar de chemische samenstelling van emotionele tranen is zeer verschillend van die van een tranen als er een stofje in je oog komt.

Bron(nen):   The Guardian