Verband BMR-prik en autisme: resultaat van fraude

Wetenschap
zondag, 09 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In 1998 publiceerde de Britse gastro-enteroloog Andrew Wakefield een artikel in The Lancet waaruit bleek dat 9 van de12 kinderen met een darmziekte 'gedragsafwijkingen' vertoonden kort na het krijgen van de BMR-prik (inenting tegen bof, mazelen en rode hond). Volgens het artikel veroorzaakte de BMR-prik autisme.
Andere wetenschappers hebben nooit een bevestiging gevonden voor dat verband. Wel werd duidelijk dat er het nodige mis was met het onderzoek van Wakefield. Toch werd hij het troetelkind van de antivaccinatiebeweging en een held voor ouders die wanhopig op zoek waren naar oorzaken voor het autisme van hun kinderen. Hij schilderde zichzelf als een baanbrekend wetenschapper die het slachtoffer was van een gigantisch complot van Big Bad Farma.
In feite was er iets anders aan de hand. Wakefield stond op de loonlijst van een groep die een rechtszaak aanspande tegen de fabrikanten van het BMR-vaccin. Voor 230 dollar per uur leverde hij hen de nodige 'bewijzen'. Ook patenteerde hij een mazelen-vaccin dat de BMR prik moest vervangen.
In 2004 publiceerde Brian Deer, onderzoeksjournalist bij The Sunday Times belastend bewijsmateriaal over Wakefield's rol in de rechtszaak. Dit leidde ertoe dat de Britse General Medical Council zijn vergunning tot uitoefening van de geneeskunde introk.
In het British Medical Journal van deze week laat de journalist zien dat het onderzoek van Wakefield niet alleen wetenschappelijk onjuist is, maar duidelijk het resultaat van fraude. De diagnoses en de medische geschiedenis van de kinderen werden gewijzigd om ervoor te zorgen dat de symptomen van autisme binnen 2 weken na de BMR-prik ontstonden. Drie van de 9 kinderen 'met autisme' hadden helemaal geen autisme. In het artikel stond verder dat de ontwikkeling van de kinderen tot dan toe normaal was verlopen. In werkelijkheid werden bij 5 kinderen ontwikkelingsproblemen vastgesteld lang voordat ze de prik kregen. Negen kinderen hadden de genoemde darmziekte niet. Volgens het artikel manifesteerden de eerste tekenen van autisme zich binnen 6 dagen na de prik, maar soms was het maanden, soms jaren, vóór en na vaccinatie.
Ouders van 11 van de 12 kinderen waren ervan overtuigd dat de BMR-prik slecht was voor hun kind voordat ze deelnamen aan het onderzoek. Ze waren doorverwezen door de groep anti-vaccin actievoerders die het onderzoek financierde. Uiteindelijk werd zelfs een brief gevonden van Richard Barr, de advocaat van de actievoerders. Twee jaar voorafgaand aan het onderzoek schrijft Barr dat ze op zoek zijn naar kinderen met darmstoornissen en autisme.