Levensverwachting van joggers ligt 6 jaar hoger

Uit een langlopende studie van de Bispebjerg Hospital Universiteit in Denemarken blijkt dat regelmatig joggen de levensverwachting met 6 jaar laat toenemen. Het risico op een vroegtijdige dood ligt zelfs 44% lager dan bij mensen die helemaal niet joggen. Tijdens het onderzoek zijn in totaal 19.329 inwoners van Kopenhagen onderzocht tussen 1976 en 2011. De resultaten van dit onderzoek werden onlangs gepubliceerd in gezondheidsmagazine Bodytalk. Uit het onderzoek bleek dat er een groot verschil zit tussen de verschillende vormen van joggen. Een trage vorm van joggen blijkt de beste resultaten te boeken. Bij de trage lopers (praten lukt nog) ligt het risico op een vroegtijdige dood 63% lager dan bij de niet-lopers. Matige lopers (praten wordt al moeilijk) verlagen hun risico met 47%. De snelle lopers (uiterste uit jezelf halen) lopen juist een groter risico (22%) dan niet-lopers om vroegtijdig te overlijden. Het is optimaal om maximaal 3 keer per week te lopen, dit doet het risico dalen met 60%. Vaker lopen laat het risico juist stijgen met 24%. Ook wordt aangeraden om tussen de 1 en 2,4 uur te joggen, hierbij daalt het risico met 40%. Per week meer dan 4 uur lopen zorgt slechts voor een daling van 14%. Verder blijkt uit het onderzoek dat joggen ook het aantal fatale hartinfarcten laat dalen. Bij mannen met 70% en bij vrouwen met 50%. Het percentage van de vrouwen is echter minder bevestigd door het relatief kleine aantal vrouwelijke joggers in de studie. En ten slotte zorgt regelmatig joggen ook nog voor een daling van het sterfterisico door ademhalingsziekten, kanker en beroertes.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Mee eens.

  Bijna dagelijks 5 km lopen zorgt voor een absolute hogere levenskwaliteit.

 2. AT

  Ik heb altijd getennist maar sinds twee jaar doe ik ook aan hardlopen. Sindsdien voel ik me werkelijk goed. Ik denk dat de hogere levensverwachting niet alleen met fysieke gezondheid te maken heeft, maar ook met de psychische. Hardlopen is therapeutisch en werkt goed tegen stress. Ook ga je regelmatiger en efficiënter slapen.

 3. Doh!

  Dus i.p.v. heel erg oud word je heel, heel erg oud als je hardloopt.
  Nee, dank u. ‘t Is het me niet waard. Ben er weleens aan begonnen. Werkelijk een stompzinnige bezigheid. De laatste vijf jaren van mijn beide opa’s waren overigens waardeloos. Werkelijk waardeloos.

  Die hebben beiden overigens nooit aan hardlopen gedaan, maar zijn dik in de negentig geworden. Tja…

 4. brabantman

  Hardlopen gezond? Heb dit ruim 25 jaar gedaan met als gevolg atrose vorming aan mijn wervelkolom. Kan een risiko volle operatie ondergaan of met de pijn leren leven. Bekende dokter in het BNH ziekenhuis in Bangkok, Dr. Wichard, vertelde mij dat hij per jaar ruim 300 rugoperaties moet verrichten voor schade aangericht door hardlopen. Heb dus mijn twijfels over dit onderzoek.

Reacties niet toegestaan