Slijmzwammen zijn net mensen

Wetenschap
zondag, 23 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Slijmzwammen zijn eenvoudige organismen, maar ze ze verbouwen wel hun eigen voedsel. Het zijn zogenaamde 'social amoebes': eencelligen die samensmelten tot een superorganisme dat optreedt als één eenheid.
Nieuw onderzoek van de Rice University in Texas toont aan dat sommige sociale amoeben nog een stap verder gaan. Ze eten niet alle bacteriën die ze toevallig tegenkomen op hun pad. Een bepaalde genetische tak van de Dictyostelium discoideum of 'Dicty' heeft de mogelijkheid ontwikkeld om bacteriën op te slaan en dragen zo een minuscule graansilo met zich mee. Als ze in een gebied komen waar niet genoeg bacteriën zijn, zaaien zij gewoon nieuwe uit.
Mensen ondergingen zo'n 10.000 jaar geleden een soortgelijke verandering, gaande van een nomadisch jager-verzamelaarsbestaan naar sedentair levende boeren, die voedselreserves opslaan. En ondanks alle verschillen, hebben we nog ding gemeen: we leven in een sociale groep met naasten met wie we samenwerken. Vele handen maken het werk licht en het is een goede investering in de toekomst.
Bron(nen): Slate