Vaders: laat de zorg voor de kinderen maar aan moeders over!

Wetenschap
zondag, 30 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Hoe minder een vader betrokken is bij de zorg voor kleine kinderen, hoe beter de relatie is tussen beide ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Ohio State University waaraan 112 paren met 4-jarige kinderen deelnamen. Het ging om 'gewone' vaders die wat meer of minder zorgden voor de kinderen, niet om huismannen.
Zowel aan de moeders als aan de vaders werd gevraagd hoe vaak zij spelletjes deden met de kinderen (bv. paardje rijden) en hoe vaak ze betrokken waren bij zorgtaken (bv. badderen). Daarna werd het gezin geobserveerd terwijl de ouders het kind hielpen bij het maken van een tekening en bij het bouwen van een blokkentoren. Daarbij werd gekeken in hoeverre de ouders elkaar ondersteunden of de ander ondermijnden.
Ouders hadden een ondersteunende rol naar elkaar toe als de vader veel speelde met het kind. Maar als de vader meer betrokken was bij de zorg voor het kind was er sprake van minder steun en meer ondermijnd gedrag ten opzichte van elkaar. Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk doordat de moeder de zorgkwaliteiten van de vader in vraag stelt. Niemand kan zo goed als zij het kind wassen, aankleden, voeden, troosten, .... Als vaders meer gaan zorgen, ontstaat er een soort van concurrentie tussen vader en moeder. Moeten we dan maar terug naar de traditionele rolverdeling? Nee, maar het is misschien wel handig als ieder zijn eigen taken en verantwoordelijkheden heeft.
Bron(nen): Forbes Women