Gelekt klimaatrapport voorspelt ‘profetie des onheils’

De Engels krant The Independent kreeg het nieuwste klimaatrapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) onder ogen en dat liegt er niet om: de kosten van de zeespiegelstijging worden geraamd op 17 miljard euro per jaar in Europa en er worden honderden miljoenen klimaatvluchtelingen voorspeld, evenals de ontwrichting van de wereldeconomie. De krant noemt het rapport 'een officiële profetie des onheils'. Eind maart wordt het rapport gepresenteerd in Japan. Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje, en Italië krijgen het meeste last van de zeespiegelstijging.  "Tijdens de 21e eeuw zullen de effecten van de klimaatverandering de economie en de strijd tegen armoede vertragen en de voedselzekerheid aantasten, vooral in stedelijke gebieden," staat er in het rapport. De verwachte temperatuurstijging was 2.5 graden. Dat zou de wereldeconomie 1000 miljard euro per jaar kosten. De verwachte temperatuurstijging lijkt nu af te stevenen op 3.4 graden in 2100. The Independent maakte een opsomming van de gevolgen voor de gezondheid van de mens: Meer hittegolven, overstromingen en bosbranden zullen hun tol eisen. Doordat water en voedsel daardoor minder goed veilig en schoon te houden zijn, resulteert dit in ondervoeding en ziekte, tot wel 17%-23% meer ondervoede kinderen in 2050. Het wordt er ook niet veiliger op. Het rapport voorspelt migratie van miljoenen, burgeroorlog, conflict-escalatie en gewelddadige protesten. Sommige eilanden zullen bijna verdwijnen met mogelijk territoriale gevolgen waarbij volkeren land, water of andere bronnen moeten delen.  

Bron(nen):   The Independent      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Bangmakerij. Hoe meer ellende het IPCC voorspelt, des te meer subsidie ze krijgen. Het klimaat op onze planeet verandert al miljoenen jaren zonder rampen.

  • Edward_II

   Yep. De waarschuwing zit al in de naam van de IPCC. Die is zo gekozen dat als we aan het einde van deze ijstijd zijn en de volgende begint, ze nog steeds geld kunnen beuren, dan om ons te waarschuwen voor de gevolgen van de afkoeling van de aarde en de dalende zeespiegel.

   (in antwoord op De Staatsburger)
 2. Apekool

  De enige echt door mensen veroorzaakte ramp is het ongebreideld fokken van meer mensen. Alle andere problemen zijn een gevolg hiervan.

 3. Koos Groenewoud

  De mensen (wetenschapper, producent, journalist, investeerder etc) die dit bagateliseren, richten veel schade aan en laten zelf niets na. Leg dat maar eens uit aan je (klein) kinderen…

 4. kletsmajoor

  Weer en club die zichzelf overschreeuwt.

  (Niet dat het IPCC iets met Wilders te maken heeft overigens.)

 5. Dead Silence

  Maar 17 miljard? Ach, peanuts. Er worden er tientallen verprutst en weggegeven, per dag. Het enige veranderende klimaat vindt men in de hoofden van degenen die Melkertbaanwetenschap beoefenen.

 6. Edward_II

  De lengte van de Europese kustlijn wordt geschat op 666.000 kilometer, dat is 2,6 cent per meter kust per jaar. De Nederlandse is 451 kilometer, dus dat is 11.000 euro per jaar. Oftewel, als we 1 werkloze weer aan een baan helpen, bijvoorbeeld in de dijkenbouw, spelen we quitte.

Reacties niet toegestaan