Snacks en bier tasten mannelijkheid aan

Wetenschap
zaterdag, 05 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Bier, frisdrank, chips en andere snacks vormen een regelrechte aanslag op de viriliteit van mannen. Koolhydraten doen de testosteronspiegel pijlsnel dalen. En die daling gaat niet alleen samen met een laag aantal zaadcellen, maar ook met een minder mannelijk uiterlijk.
Als je suiker eet, daalt het testosteron niveau in je bloed meteen. Een drankje met een glucose-oplossing doet de testosteronspiegel zelfs dalen met 25%. Als je regelmatig snoept, frisdrank drinkt en veel koolhydraten eet, zoals brood, pasta, gebak, ... krijgt je testosteron niveau telkens opnieuw een dreun.
Alcohol speelt ook een rol. Studies tonen aan dat jonge mannen ongeveer een kwart van hun dagelijkse calorie-inname uit alcoholische dranken halen. De ethanol zorgt voor een piek in het bloedsuikergehalte. Het zijn zogenaamde 'lege calorieën'.
Voor de tv hangen met bier en chips maakt het er niet beter op. Dalingen in spiermassa en -kracht en een toename van lichaamsvet worden ook in verband gebracht met een daling van testosteron. Vet zet testosteron om in oestrogeen, het vrouwelijke hormoon. Zolang het oestrogeen niveau bij mannen niet te hoog is, vormt dat geen probleem. In het andere geval kan hij bv. borsten krijgen.
Daar komt nog bij dat sport op tv constant afgewisseld wordt met reclame voor snacks, snoep, bier en sportdranken die stijf staan van de suiker. Het is geen toeval dat deze advertenties vooral gericht zijn op jonge mannen.
Bron(nen): The Daily Beast