Sperma werkt antidepressief

Wetenschap
zondag, 06 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als vrouwen in een groep leven, gaat hun menstruele cyclus na verloop van tijd synchroon lopen. Dat noemt men het McClintock effect, en men ging er altijd van uit dat het te maken had met geurstoffen (feromonen) die vrouwen afscheiden. Nu is gebleken dat het McClintock effect niet voorkomt als lesbische vrouwen samenwonen. Volgens twee Amerikaanse psychologen is dat waarschijnlijk te wijten aan het feit dat heteroseksuele vrouwen stoffen uit sperma opnemen in de vagina. Het sperma van de man zou dus van invloed zijn op de feromonen van de vrouw.
Maar sperma blijft toch niet lang in de vagina? De zaadcellen zwemmen toch stug door naar de eileiders om daar een eicel te bevruchten? De zaadcellen zwemmen wel door, maar zij vormen slechts 3 procent van het sperma. Voor de rest bestaat het zaad uit water en ongeveer 50 andere stoffen, zoals suiker, immunosuppressiva (die het immuunsysteem van vrouwen onderdrukken om te voorkomen dat het sperma vernietigd wordt). Vreemd genoeg bevat het ook twee vrouwelijke geslachtshormonen en stoffen die te maken hebben met de stemming: endorfines, oestrogeen, prolactine, oxytocine, thyrothropine vrijmakend hormoon, en serotonine. Daarom vroegen de psychologen zich af of sperma misschien ook een antidepressief effect heeft.
Ze vroegen aan 293 studenten wanneer ze seks hadden, met of zonder condoom, en lieten ze een depressievragenlijst invullen. In vergelijking met vrouwen die altijd of meestal met een condoom vrijden, hadden studenten die seks hadden zonder condoom een betere stemming en minder depressieve klachten. En dat was ook zo in vergelijking met vrouwen die geen seks hadden. Daarbij werd ook gecontroleerd voor de duur van de relatie, de frequentie van de seksuele contacten, het gebruik van de pil en het aantal dagen sinds het laatste seksuele contact.
Dat betekent uiteraard niet dat we onveilig vrijen moeten aanmoedigen, maar het geeft wel aan dat 'de chemie' vrouwen letterlijk gelukkig kan maken.
Bron(nen): Psychology Today