Ernstige botafwijkingen bij kinderen door tekort aan zonlicht

Wetenschap
zondag, 13 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Om huidkanker te voorkomen smeren we onze kinderen in met een anti-zonnebrandmiddel met factor 30-50. Nu blijkt dat ze daardoor een vitamine D insufficiëntie kunnen krijgen en dat kan leiden tot botontkalking. Of erger, want kinderen krijgen ook weer vaker rachitis. Dat is een ernstige botaandoening, die zich o.a. uit in pijnlijke botten, een groot rechthoekig hoofd, O-benen, een kromme ruggengraat (scoliose) en gebitsproblemen. Sinds vitamine D aan de melk werd toegevoegd (in de USA en Zweden) en aan de margarine (in Nederland) kwam rachitis haast niet meer voor, maar nu steekt de ziekte weer de kop op.
In een orthopedische kliniek in Southampton werd bij 40% van de kinderen een vitamine D insufficiëntie vastgesteld. Vijftien minuten zonlicht om 3 uur 's middags zou genoeg zijn om deze tekorten te voorkomen. Daarnaast moeten we er ook voor zorgen dat onze kinderen regelmatig buiten spelen. Vitamine D wordt ook aangemaakt in de schaduw.
De belangrijkste bron van vitamine B zijn de ultraviolettestralen in zonlicht. De inname via de voeding (vette vis, eieren, vlees) is beperkt. Aan flessenvoeding wordt vitamine D toegevoegd. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben extra vitamine D nodig. Ouders krijgen de aanbeveling om kinderen tot 4 jaar dagelijks een vitamine D tabletje te geven, maar slechts 60% van de 2-3-jarigen krijgt de aanbevolen dagelijkse dosis (RIVM). Zonder vitamine D kunnen mineralen, zoals fosfor en calcium, niet goed verwerkt worden. Deze mineralen zijn van essentieel belang voor de botvorming en groei.
Britse artsen roepen het Ministerie van Volksgezondheid op om ouders en huisartsen te waarschuwen tegen de gevaren van een tekort aan zonlicht. Huisartsen moeten ook de symptomen, zoals botpijn, in een vroeg stadium leren herkennen en bij twijfel een bloedtest doen en/of het kind verwijzen naar een orthopeed.
Bron(nen): BBC News RIVM