Amerika's 'onrustvoorspellers' werkten niet in Egypte

Wetenschap
door Admin
zaterdag, 12 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De afgelopen decennia hebben de Amerikanen meer dan 125 miljoen dollar gestoken in de ontwikkeling van computersoftware die politieke en sociale onrust moet voorspellen. Maar in plaats van dat de software bruikbaar resultaat leverde, mocht de baas van de CIA in het Amerikaanse congres voorspellingen over de toekomst van Egypte doen, gebaseerd op wat hij in de pers moest lezen. En dat terwijl een grote groep sociale wetenschappers, software-ontwikkelaars en programmeurs werkten aan programma's die wereldwijde geopolitieke trends moeten oppikken. Wanneer een bondgenoot instabiel wordt is het de bedoeling dat de software alle alarmbellen laat afgaan. Dat doel is vooralsnog niet gehaald.
Volgens het Pentagon komen de meest veelbelovende 'onrustvoorspellers' van Lockheed Martin's Advanced Technology Lab. Het zogenaamde Integrated Crisis Early Warning System (ICEWS), wist vier van 16 gevallen van sociale onrust te voorspellen tot op een kwartaal naukeurig. Er zijn verhalen over nauwkeurigere onrustvoorspellers in het verleden. President Reagan scheen er heilig in te geloven en liet zich elke ochtend briefen op basis van de gegevens uit de computerprogramma's. Grofweg zijn er drie manieren waarop deze software werkt. De eerste methode is door heel veel informatie over belangrijke leiders en opiniemakers te verzamelen. Deze kennis wordt geprojecteerd in spelers in een computersimulatie. Een andere methode is om varibelen over de politieke, demografische en sociale omstandigheden te verzamelen. Tenslotte is er een methode om zoveel mogelijk nieuws te lezen, op internet en in de kranten. Als deze informatie in een database gestopt wordt, kan een computer op basis van de gegevens over heden en verleden voorspellingen doen.
ICEWS is een eerste poging om bovenstaande methoden te combineren. Van 16 gevallen van onrust werd in ieder geval goed voorspeld in welk jaar ze plaats vonden. Daar zijn de ontwikkelaars al heel tevreden mee.
Bron(nen): Wired