Wat is een computer?

Wat is tegenwoordig eigenlijk nog het verschil tussen een smartphone en een computer? Vrijwel niets meer zou je denken. Met de nieuwste smartphones kan je in het klein alles wat je met een computer kan. Andersom ook, behalve dat je met een computer niet altijd kan bellen. Toch is deze vraag veel belangrijker dan je zou denken.
Een Amerikaanse rechter heeft in januari besloten dat de politie een smartphone zonder toestemming mag doorzoeken. Het idee hierachter is dat wanneer telefoons zonder aankondiging doorzocht kunnen worden, criminelen geen tijd hebben om smsjes met bewijs over hun misdaden te wissen. Vele groepen staan op hun achterste benen. Want met de modernste smartphones is zeer veel informatie in de vorm van emails en documenten via het zogenaamde 'cloud computing' in te zien. Die documenten bevinden zich niet ín het mobieltje maar zijn wel toegankelijk via het mobieltje. Een mobieltje kan evenveel over een verdachte vertellen als een computer. 

Dat ziet de rechter nu ook in. Voor het eerst in de geschiedenis (en dat is interessant) heeft een rechter geoordeeld dat een smartphone een computer is, en dus alleen met een gerechterlijk bevel doorzocht mag worden. Of dit in de praktijk ook zo werkt moet nog afgewacht worden. Met de meeste smartphones kan je al veel meer dan met een 10 jaar oude computer. Grappig hoe slecht de mens de toekomst kan voorspellen. In 1949 schreef een populair wetenschappelijk blad nog: 'in de toekomst heeft een computer misschien nog maar 1000 vacuümbuizen en hoeft misschien nog maar anderhalve ton te wegen.'
 

Bron(nen):   NewScientist