Slechts 1/8 van de seksueel delinquenten gaat binnen 5 jaar weer in de fout

Van de veroordeelde seksueel delinquenten hervalt 13% binnen 5 jaar na het uitzitten van de straf. Dat loopt geleidelijk op tot 10% na 10 en 27% na 20 jaar. Deze cijfers liggen lager dan deze voor diefstal of diefstal met geweld. Dat stelde criminoloog en klinisch psycholoog Christophe Adam van de ULB (Université Libre de Bruxelles) in de bijzondere Commissie Seksueel Misbruik. Zijn uitspraak is gebaseerd op een analyse van verschillende studies met in totaal 20.000 delinquenten.

Deze resultaten zijn in tegenspraak met de stelling dat pedofilie aangeboren is en niet te verhelpen. Adam wees er op dat bij de meest voorkomende vorm van kindermisbruik, incest van vader op dochter, de terugval erg beperkt is. De groep van seksueel delinquenten is erg divers en binnen de groep is perversiteit het minst vertegenwoordigd.

Adam behandelt seksueel delinquenten bij een gespecialiseerde voorziening in Wallonië. Volgens hem zijn onbehandelbare delinquenten erg zeldzaam.Hij benadrukt dat hulpverleners de nodige ervaring moeten hebben met de behandeling van deze doelgroep. De ‘experts’, die in de gevangenis de kans op recidive moeten inschatten, hebben wegens het tekort aan mensen en het grote verloop vaak te weinig ervaring.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad