Eichmann was biseksueel en een psychopaat

Zo ongeveer het eerste dat Gabriel Bach, de Israëlische openbaar aanklager, deed toen Adolf Eichmann in Israël zat opgesloten was een psychiatrisch rapport laten maken. Hij ging er van uit dat de ex-nazi zou beweren krankzinnig te zijn, dus daartegen wilde hij zich wapenen.
De psychiater kwam er onder meer achter dat Eichmann gebukt ging onder het feit dat hij niet precies wist of hij van vrouwen hield of op mannen viel. De psychiater ontdekte nog meer. Hij maakte een rapport over de persoonskenmerken en stuurde dat rapport (zonder de naam van de patiënt) samen met een aantal fictieve andere rapporten naar een Zwitserse toppsychiater. Die pikte het rapport over Eichmann er feilloos uit en zei dat de man achter dat rapport tot alles in staat was, waaronder tot het doden van mensen.
Dat was juist.
De feiten staan vermeld in het verslag in de Jeruzalem Post van een symposium dat ging over de vraag hoe het proces zou zijn verlopen als het nu zou worden gehouden.
Veel zou nu anders zijn, stelde men vast.
Vooral de rol van de pers.
Ander saillant detail: er was een hele goede getuige die veel belastende feiten over Eichmann uit de eerste hand kende. Hij heeft toch niet getuigd. Het was een grote forse, kerngezonde man, die kracht en weerbaarheid uitstraalde. Dat leek de aanklager niet zo'n goed beeld: een sterke kerel als slachtoffer tegenover de frêle boekhouder als dader. Slachtoffers horen broos en sneu te zijn.

Bron(nen):