Wie weinig slaapt neemt meer risico´s

Wetenschap
woensdag, 09 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als mensen weinig slapen, worden ze overmatig optimistisch. Dat hebben wetenschappers aangetoond door middel van fMRI scans. Te weinig slaap leidt tot meer activiteit in hersengebieden die te maken hebben met het inschatten van positieve resultaten en minder activiteit in gebieden die te maken hebben met te verwachten negatieve resulaten. Mensen die uit hun slaap werden gehouden, waren meer gericht op geldelijk gewin en hielden minder rekening met mogelijke verliezen. Het is niet voor niets dat slaapdeprivatie (wakker blijven) toegepast wordt om depressies tegen te gaan.
Eerder werd al aangetoond dat slaapgebrek een negatieve invloed had op het nemen van beslissingen, maar dat werd dan toegeschreven aan een verminderde aandachtsconcentratie en een minder goed functionerend geheugen. Dit is de eerste studie die aantoont dat een slaaptekort direct van invloed is op het nemen van risico´s, onafhankelijk van de concentratie. Dat iemand rationele beslissigen neemt als hij voldoende geslapen heeft, biedt ook geen garantie dat hij dat nog zal doen na een slapeloze nacht. Het is dus ook niet afhankelijk van de persoon, hoewel het effect niet bij iedereen even sterk is.
Wat betekent dit in de praktijk? Casino´s doen er hun voordeel mee. Ze proberen de sfeer zo aangenaam mogelijk te maken, zodat mensen er zo lang mogelijk blijven. Maar het heeft ook nog andere consequenties. Neem arts-assistenten: omdat ze lange werkdagen hebben en ook ´s nachts werken, hebben ze meer kans om risico´s te onderschatten en medische fouten te maken.
Bron(nen): PsychOrg