Waarom vogels gebouwen niet zien

Wetenschap
zaterdag, 19 maart 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een nieuwe visie op hoe vogels de wereld om zich heen zien, kan mogelijk verklaren waarom vogels zo vaak tegen grote gebouwen of elektriciteitsmasten aanvliegen. Zelfs zo vaak dat dit de grootste onbedoelde doodsoorzaak door mensen is. Dat is verontrustend, vinden natuurbeschermers. Bedreigde vogelsoorten worden ook het slachtofffer van deze botsingen. Zo zou maar liefst een kwart van de jonge en 6 procent van de volwassen witte ooievaars sterven aan botsingen met grote bouwwerken.
Professor Graham Martin van de Universiteit van Birmingham vroeg zich af waarom het lijkt alsof de vogels de gebouwen niet zien staan, terwijl vogels juist over uitstekende ogen beschikken. Uit zijn studie kwam naar voren dat de vogels de wereld heel anders zien dan de mens. Vogels kijken dikwijls naar beneden tijdens het vliegen. Bovendien letten ze vooral op beweging. Daarom zien ze grote stilstaande gebouwen dus niet aankomen. Ook hebben sommige vogelsoorten moeite om hun vliegsnelheid aan te passen. Wanneer het zicht wordt verminderd door het weer, kunnen ze hun snelheid niet aanpassen en is een botsing snel gemaakt. Zo heeft de vogelsoort ook invloed op het aantal fatale botsingen.
Door zijn studie weet Martin ook dat huidige oplossingen om het aantal fatale botsingen te verminderen niet werken. Op dit moment wordt er vaak voor gekozen om het gebouw extra te markeren. Doordat de vogel naar beneden kijkt of alleen let op beweging heeft dit niet het gewenste effect. Volgens Martin zou het afspelen van geluiden een betere oplossing zijn.
Bron(nen): Wired