Niet zeuren! Klok vooruit is geen probleem

Komend weekend 'mogen' we weer allemaal een uur korter slapen, maar volgens Sebastiaan Overeem, slaapdeskundige en hoofd van de slaappoli van het UMC St Radboud, is dat geen probleem. De biologische klok van de meeste mensen past zich moeiteloos aan. Mensen met slaapstoornissen kunnen er wel veel last van hebben.

Overeem legt uit dat ons slaap- en waakritme wordt bepaald door een combinatie van de slaaphomeostaat en de biologische klok. De homeostaat zorgt ervoor dat je slaperiger wordt naarmate je langer wakker bent geweest. Laat op de avond of na een nachtje ‘doorhalen’ is de slaapdruk dus heel groot.

De tweede factor die bepaalt of je kunt slapen, is de biologische klok, die allerlei lichaamsritmes aanstuurt. Die klok telt niet precies 24 uur en wordt van buitenaf bijgesteld, onder andere onder invloed van licht en donker. Als het goed is, werken homeostaat en klok goed samen en houden ze je slaap-waakritme in balans.

Hoewel veel mensen denken dat de aanvang van de zomertijd tot meer slaapproblemen leidt dan het einde ervan, is dat niet perse zo. Je raakt inderdaad een uurtje van je weekend kwijt, maar aan de andere kant blijkt dat de biologische klok wat minder moeite heeft met het vooruit dan met het achteruit plaatsen van de klok.

Bron(nen):   RU Nijmegen