Waarvan hebben we de meeste spijt?

Er was liefde, of lust, maar we ondernamen geen actie of de verkeerde. Daar schijnen volgens een recent Amerikaans onderzoek de meeste mensen de meeste spijt van te hebben.
Bijna een op de vijf respondenten van de 370 ondervraagde volwassenen noemde een verloren liefde als iets wat ze het meest betreuren; vrouwen gaat het meer aan het hart (ongeveer 44 procent) dan mannen (19 procent).
Op nummer 2 staat spijt over familieruzies, of naar hebben gedaan tegen broer of zus (16 procent). Verder was er spijt over opleiding (13 procent), loopbaankeuze (12 procent), geld (10 procent), opvoeding (9 procent) en gezondheid (6 procent).
"Als je spijt hebt van iets dat lang geleden is gebeurd, dan richt zich dat vooral op gemiste kansen, dingen die je had kunnen doen of moeten doen", zegt Neal Roese, hoogleraar en psycholoog aan de Kellogg School of Management in Northwestern in de The New York Times.
“Recentere spijt richt zich meer op dingen die je deed of die je hebt gezegd en waarvan je zou willen dat je het kon terugdraaien of -nemen. Het heeft geen zin, zegt hij, om met je wroeging te blijven rondlopen de rest van je leven. Het beste is volgens Roese de spijt "diep te voelen", haar vervolgens snel achter je laten en verder gaan met je leven. De spijtervaring kan je wel gebruiken om je gedrag te veranderen.
Een ontluikende romance? Dames, heren: doe iets!

Bron(nen):   The New York Times