Kunstmatige wolken boven Qatar

Het WK voetbal van 2022 zal in Qatar worden gehouden. Door klachten over het warme weer tijdens de zomers in Qatar waren er eerder al plannen om het WK 2022 te verplaatsen naar de winter. Begin dit jaar werdt bekend dat deze plannen hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan en het WK van 2022 gewoon in de zomer zal plaatsvinden.

Onderzoekers van de Qatar Universiteit komen nu met een nieuwe oplossing. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van kunstmatige wolken. Het gaat hier om een soort schotelvormige constructie die boven het voetbalstadion komt te hangen. Deze kunstmatige wolken moeten de tienduizenden bezoekers en de voetbalspelers beschermen tegen temperaturen die vaak boven de 46 °C komen.

De contructies worden van stroom voorzien door zonne-energie en zullen in de lucht worden gehouden door middel van helium dat zich aan boord bevindt. Ze worden op afstand bediend om ze op de juiste plek boven het stadion te manoeuvreren. De onderzoekers denken dit allemaal te kunnen bereiken voor $500.000 per stuk.

Gezien het plan van Qatar om de komende 11 jaar verschillende milieuvriendelijke stadions aan te leggen, waar miljarden euro’s mee gemoeid zijn, is het geen gek idee om een aantal miljoenen uit te geven aan een project om het de bezoekers van het WK aangenaam te maken. Natuurlijk is het nog maar de vraag of het de onderzoekers lukt om dit project tot een goed einde te brengen.

Bron(nen):   Wired