Hoofdpijn en hartzeer: mechanisme is hetzelfde

Overal ter wereld worden negatieve sociale ervaringen benoemd met woorden die verwijzen naar fysieke pijn: pijn in het hart, hartzeer, gekwetst worden, ... Volgens pijnonderzoekers is dat logisch. In onze hersenen delen fysieke en sociale pijn dezelfde neurale circuits. Eigenlijk maken onze hersenen amper een onderscheid tussen lichamelijk en verbaal geweld. Beiden leiden tot een verhoogde afgifte van stresshormonen, waardoor het lichaam zich klaar maakt om te vechten of vluchten.Tijdens die fase voelt men zich vaak als verdoofd en, ondanks gebroken botten of van een verbrijzelde schedel, kan men nog lopen en praten. Pas daarna dringt de pijn pas in volle sterkte door.

UIt nieuw onderzoek blijkt dat de neurale circuits in de hersenen voor liefdesverdriet en fysieke pijn hetzelfde zijn. Twee gebieden in de hersenen waarvan men tot nu toe dacht dat ze alleen te maken hadden met het voelen van fysieke pijn worden geactiveerd als iemand kijkt naar een foto van een voormalig geliefde en denkt aan de gevoelens van afwijzing toen de relatie door die persoon verbroken werd.

De dubbele rol van het pijnnetwerk in de hersenen maakt duidelijk dat lichaam en geest niet los van elkaar gezien kunnen worden. Het biedt ook een verklaring voor het feit dat mensen letterlijk ziek kunnen worden van angst en verdriet.

Bron(nen):   Los Angeles Times