Laat na een vette hap de koffie staan

Vet eten is natuurlijk nooit goed, maar als je daarna koffie drinkt is dat nog veel slechter. Na het eten van een maaltijd met veel vet piekt je bloedsuikergehalte, maar als je daarna koffie drinkt is de piek 2 keer hoger. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek.

Let wel: het gaat om koffie met cafeïne en om verzadigde vetten, zoals die te vinden zijn in volle zuivelproducten, rood en vet vlees, koek, gebak en snacks. Verzadigde vetten verhinderen het vermogen van het lichaam om suiker in het bloed af te breken. En een hoog bloedsuikergehalte dat langere tijd aanhoudt, eist zijn tol: het kan organen aantasten en diabetes veroorzaken.

De wetenschappers ontwierpen speciaal voor dit onderzoek een 'cocktail', die voor 100% uit lypiden (vetten) bestaat. Gezonde mannen kregen eerst 1 gram per kilogram lichaamsgewicht van de vetcocktail. Zes uur later kregen ze een tweede 'maaltijd' bestaande uit een suikerdrankje.

Als het lichaam suiker binnenkrijgt, produceert het insuline. Insuline haalt de suiker uit het bloed en geeft het door aan de spieren. Uit het onderzoek bleek dat na het drinken van de vetcocktail het bloedsuikergehalte 32% hoger was dan wanneer de proefpersonen alleen de suikerdrank dronken. Als de proefpersonen 5 uur na het drinken van de vetcocktail 2 koppen koffie dronken (1 uur voor de suikerdrank, dus) bleek hun bloedsuikergehalte gemiddeld 65% hoger te zijn.

Behalve naar het effect op het bloedsuikergehalte keken de onderzoekers ook naar het incretineniveau. Incretines zijn hormonen, die worden afgescheiden wanneer er voedsel door de darm passeert. Ze dragen bij tot een goede suikerhuishouding, omdat ze een signaal afgeven aan de alvleesklier insuline als die moet produceren. Daaruit bleek dat er minder incretine werd afgescheiden na het drinken van het suikerdrankje als de deelnemers eerst de vetcocktail hadden gehad. Een mogelijke verklaring waarom het bloedsuikergehalte stijgt na het drinken van de vetdrank is dan ook dat het de communicatie tussen de darm en de pancreas verstoort.

Wat dit onderzoek ook duidelijk maakt, is dat het effect van een vette hap nog lang nawerkt. De snack die je eet bij de lunch en de koffie die je later drinkt, zijn nog van invloed op je bloedsuikergehalte 's avonds.

Bron(nen):   EurekAlert