Nederland deed samen met Chinezen gevoelig DNA-onderzoek: ‘Fundamenteel fout’

Wetenschappers van onder meer het lab van het Erasmus MC werkten samen met Chinese onderzoekers aan DNA-onderzoek. Dat maken RTL Nieuws en Follow the Money bekend.

Ze waren bezig met de ontwikkeling van technologie om iemands oog-, haar- of huidskleur te kunnen voorspellen. In Nederland dient de techniek om bijvoorbeeld verdachten van misdrijven op te sporen, maar China gebruikt het mogelijk om onderdrukte minderheden in de gaten te houden. Enkele Chinese onderzoekers onderhielden nauwe banden met de Chinese politie.

Hoogleraar Yves Moreau van de universiteit van Leuven, onderzoekt bio-informatica, en noemt de samenwerking "fundamenteel fout". Vooral het Erasmus MC is nauw betrokken bij het onderzoek. Al in 2019 werd bekend dat een onderzoeker van het Rotterdamse ziekenhuis betrokken was bij het in kaart brengen van het DNA van de Oeigoeren. Daarbij zijn mogelijk onder dwang bloedmonsters afgenomen.

Ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) komen voor in de twintig bestudeerde wetenschappelijke publicaties. Het LUMC ontkent samenwerking met de Chinezen. Het NFI zegt in opdracht van het Erasmus te hebben gehandeld en het Rotterdamse ziekenhuis ziet geen probleem in de samenwerking.

Lees bij RTL Nieuws meer over de Nederlands-Chinese samenwerking.