Egyptische mummies hebben ook aderverkalking

We denken allemaal dat hart-en vaatziekten moderne volksziekten zijn, als gevolg van vet eten en te weinig beweging. Maar recente ontdekkingen suggereren dat beroertes en hartaanvallen al millennia bestaan. Een Amerikaans team van wetenschappers ontdekte de allereerste gevallen van aderverkalking in oude Egyptische mummies.
“Onze veronderstelling was dat de oude Egyptenaren geen hart- en vaatziekten zouden hebben, omdat ze actief waren, een heel andere eetpatroon hadden dan wij en omdat ze geen tabak hadden”, vertelt Dr. Greg Thomas aan NPR. Maar de CT scan, waaronder de mummies gingen, liet zien dat ze het mis hadden.
Een van de mummies die werd gescand, was een prinses van in de veertig, die vermoedelijk vers voedsel at en geen zitten leven leidde. Maar ze had wel atherosclerose (aderverkalking).

Volgens Thomas wordt er een risicofactor om hart- en vaatziekten te krijgen over het hoofd gezien. "We weten dat een hoge bloeddruk, roken, cholesterol, inactiviteit en een aantal levenswijzen aderverkalking veroorzaken. Maar dat rijtje is nog niet compleet.”
De mummies die werden onderzocht behoorden tot de elite; de werkende klasse werd niet gemumuficeerd. Hoewel onder de Egyptische koninklijke families veel inteelt was, is het volgens Thomas niet waarschijnlijk dat dat de oorzaak kan zijn van de ziekten.

Bron(nen):   NPR