Onvruchtbare vrouw krijgt baby na transplantatie eierstokweefsel

Dankzij de transplantatie van eierstokweefsel van haar tweelingzus, heeft een Franse onvruchtbare vrouw een kind gebaard. De transplantatie werd in Brussel uitgevoerd.

Het is de eerste keer in de wereld dat zo'n transplantatie gebeurt tussen tweelingen met het syndroom van Turner. Het syndroom van Turner is een chromosale afwijking die voorkomt bij 1 op 2.500 meisjes en bijna altijd samengaat met onvruchtbaarheid..

Het is ook de eerste keer dat de transplantatie plaats vindt in Europa. In 2008 zette een vrouw in Londen een dochter op de wereld nadat eierstokweefsel van haar tweelingzus werd geïnplanteerd, maar die transplantatie gebeurde in de USA.

Bij transplantaties tussen identieke tweelingen is geen behandeling nodig tegen afstoting, die een zwangerschap in gevaar zou kunnen brengen. De vrouw met het syndroom van Turner had geen eierstokken. Haar zus (met hetzelfde syndroom) gelukkig wel. Enkele maanden na de transplantatie in 2009 had de patiënte weer een normale cyclus. Ze raakte op natuurlijke wijze zwanger en beviel van een gezonde dochter.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad