Leer met je lichaam denken!

Onlangs toonde onderzoek aan dat je het best belangrijke beslissingen kunt nemen met een volle blaas, de uitgeoefende zelfbeheersing zet je aan tot slimmere keuzes. Het blijkt maar één van de vele verbazingwekkende manieren waarop we met ons lichaam onze geest kunnen sturen. De nieuwe notie ‘lichaamsgestuurd denken’ is het opmerkelijke inzicht dat nadenken in enige mate door het lichaam gedaan. We zijn gewend te denken dat het lichaam - zeg maar- een marionet is van ons brein. Lichaamsgestuurd denken duidt erop dat het ingewikkelder ligt en opent aanlokkelijke mogelijkheden, aangezien het meestal veel makkelijker is om controle te hebben over het lijf dan over ons brein. Zo blijkt er voor tal van geestelijke opgaven, een eenvoudige fysieke oplossing. Zoals:

1. Voor meer wilskracht, klem iets stevig vast. Het spannen van je spieren (net als die van je blaas) blijkt je wilskracht te sterken… en geeft zodoende meer zelfbeheersing.

2. Voor meer doorzettingsvermogen, sla je armen over elkaar. Proefpersonen hielden een opgave twee keer langer vol als ze hun armen over elkaar sloegen.

3. Om je iets te herinneren, neem een eerdere houding aan. Het ophalen van een herinnering is makkelijker als je het in dezelfde houding doet als waarin je hem vormde.

4. Voor creativiteit, creëer fysieke dissonantie. Het aannemen van een gezichtsuitdrukking of lichaamshouding die in tegenspraak is met hoe je je voelt, stimuleert lateraal (onorthodox) denken. Voel je je kalm? Doe hyper. Ben je somber? Grijns.

En het gevoel dat je je aanstelt als een idioot, moet je maar op de koop toenemen.

Bron(nen):   The Guardian