Vastendieet mogelijk goed voor gezondheid. En niet alleen omdat je afvalt

Wetenschap
dinsdag, 19 oktober 2021 om 11:59
anp 327504697
We denken dat minder eten beter is voor de gezondheid. Vooral omdat meermaals bij muizen is aangetoond dat ze door calorierestrictie langer leven. Maar uit een nieuwe studie, die maandag verscheen, blijkt dat het vooral uitmaakt hoeveel tijd de dieren nemen om te eten.
De muizen die 30 procent minder calorieën binnenkregen tijdens één dagelijkse voeding van drie uur leefden een half jaar langer dan de muizen die evenveel calorieën aten maar dan verspreid over de dag. Die laatste groep, die dus wel veel minder calorieën binnenkreeg, leefde nauwelijks langer dan de controlegroep die kon eten wat ze wilden. Sterker nog, een vierde groep muizen, die kon eten wat ze wilden maar dan in slechts drie uur tijd, had bijna dezelfde gezondheidsvoordelen als de groep die weinig at en vastte.
Op een totale levensverwachting van 2 jaar is er dus een enorm verschil. De muizen die maar een keer per dag aten, hadden een betere stofwisseling, betere bloedsuikerspiegel, meer kracht op latere leeftijd, en ze leefden langer. "Het bleek dat vooral de tijd dat de muizen vastten bepalend was voor de gezondheidsvoordelen van calorierestrictie," zegt onderzoeksleider Dudley Lamming van de University of Wisconsin tegen persbureau AFP.
Mensen zijn andersMaar Lamming, wiens studie in Nature Metabolism, verscheen, benadrukt dat wat voor muizen geldt niet noodzakelijkerwijs ook voor mensen geldt. Er zijn korte termijnstudies bij mensen gedaan die bevestigen dat voedselinname in een 4- tot 8-urige periode 'wat gezondheidsvoordelen lijkt te hebben', maar over de lange termijneffecten is weinig bekend. "We weten nog steeds niet wat de beste tijd is om te vasten en of verschillende mensen verschillend reageren op de calorierestrictie of het vasten," zegt Lamming.
In een reactie zegt Stephen O'Rahilly, directeur van de stofwisselingsziekte-afdeling aan de universiteit van Cambridge, dat het lastig is om de resultaten toe te passen op mensen aangezien de snelheid van de stofwisseling van beide soorten erg verschilt. "Een vergelijkbaar experiment bij mensen zou inhouden dat ze alle calorieën voor een week in een dag zouden moeten eten en daarna zes dagen moeten vasten," zegt hij. "En aangezien muizen maar ongeveer 2 jaar oud worden en wij zo'n 80 jaar moeten we de studie meer dan 50 jaar laten duren om te kunnen bepalen of zwaar vasten veel effect heeft," vult hij aan.
Toch zegt Lamming dat het wel degelijk effect kan hebben om je calorie-inname te beperken tot een bepaald aantal uur per dag. "Als onze bevindingen ook voor mensen gelden, dan missen ze mogelijk wat van de voordelen van calorierestrictie door hun maaltijden te verspreiden over de dag."
Bron(nen): Science Alert