Hoe lang kun je overleven op bier?

Wetenschap
zaterdag, 30 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
J. Wilson, een 38-jarige journalist uit Iowa, dronk gedurende 46 dagen alleen maar bier en water. Daarmee volgde hij een eeuwenoude traditie op van monniken uit München, maar hoe lang kun je eigenlijk overleven op bier en water?
Waarschijnlijk niet meer dan een paar maanden. Dan krijg je een tekort aan eiwitten en scheurbuik. Op de lange duur zal je lever het ook begeven, maar daar is meer tijd voor nodig. Als je er geen water bij drinkt, sterf je na een paar dagen of weken aan uitdroging. Hoe lang dat duurt, is o.a. afhankelijk van de hoeveelheid en het alcoholpercentage van het bier.
In de 18e eeuw werd bier, wort en mout nog gebruikt voor de behandeling van allerlei kwalen. De legendarische Britse ontdekkingsreiziger kapitein James Cook liet zijn matrozen dagelijks een paar liter bier drinken, maar dat was zo laag-alcoholisch dat het niet te vergelijken is met het bier van nu.
Een glas bier bevat tussen 0 en 30 mg vitamine C, afhankelijk van het recept. Maar de alcohol maakt dat de drinkers de vitamine C sneller dan normaal uitplassen. In de jaren '20 van de vorige eeuw testten Britse onderzoekers de effecten van een bier-dieet op 2 rhesusapen. Elk dier kreeg tot 200 ml India pale ale per dag, samen met wat andere voedingsmiddelen zonder vitamine C. Het ene dier stierf na 37 dagen aan scheurbuik en het tweede na 57 dagen.
Naast vitamine C, heeft bier ook effect op de opname van vitamine A, D, E, K en B1 (thiamine), eiwitten en vetten. Een tekort aan thiamine kan leiden tot beri-beri. En als beri-beri niet behandeld wordt, kan dat een acuut hartfalen voor gevolg hebben. Een eiwittekort is een ander risico, omdat het een spieratrofie en bloedarmoede kan veroorzaken.
Wilson heeft een blog gewijd aan zijn ervaringen: Diary of a parttime monk.
Bron(nen): Slate blog