Studenten voorspelden Bin Ladens mogelijke verblijfplaats

Als de CIA de wetenschappelijke publicatie over de vermoedelijke verblijfplaats van Osama bin Laden had gelezen, dan was hij misschien veel eerder gevonden.
Science schrijft dat in 2009 een groep studenten en twee geografen van de Universiteit van Californië via waarschijnlijkheidsmodellen voorspelden dat Bin Laden zich schuil moest houden in een grotere stad, in een gebied niet verder dan 300 kilometer van Tora Bora in Afghanistan. Om te overleven, wisten zij, kon Bin Laden niet in een grot zitten. Te koud.

Voor hun voorspelling namen de studenten dieren als uitgangspunt. Hoe passen zij zich aan om te overleven? Op basis van de ‘eiland biogeografie’ theorie, die stelt dat een diersoort op een groot eiland na een catastrofale gebeurtenis een grotere overlevingskans heeft dan een soort op een klein eiland.
Volgens de studenten moest Osama Bin Laden zich wel verschansen op een plek met een kleinere kans op uitsterven, een grotere stad dus. In een kleinere stad zou zijn entourage teveel opvallen.
De Pakistaanse grensstad Parachinar kwam uiteindelijk in aanmerking als verblijfplaats voor Bin Laden vanwege de aanwezigheid van voldoende medische verzorging. Vervolgens voorspelden zij het gebouw waar hij in zou zitten. Het moest hoge plafonds hebben omdat Bin Laden lang was.
Bin Laden maakte volgens een van de geografen de fout in een te groot huis te gaan wonen. Te opvallend.

Bron(nen):   Science