Onenightstand vergroot kans op plotselinge dood

Je ziet wel eens in een film dat een man op het hoogtepunt naar zijn hart grijpt en bezwijkt. De kans dat dit gebeurt, blijkt groter te zijn als je incidenteel seks hebt en als je seks hebt met een vreemde.

Seksuele activiteit verdrievoudigt de kans op een hartaanval, volgens onderzoekers van Tufts University en de Harvard School of Public Health. Maar het gaat daarbij om het relatieve risico (RR). Voor een 50-jarige man die zich regelmatig fysiek inspant is het absolute risico om een hartinfarct te krijgen 1 per miljoen per uur. Een verdrievoudigd risico is dan 3 per miljoen per uur, en dat alleen voor de 2 uur dat hij seks heeft. Voor iemand die herstellende is van een hartinfarct, is het absolute risico 10 per miljoen per uur en als dat verdrievoudigd wordt tijdens de seks is het 30 per miljoen per uur. Niet echt iets om wakker van te liggen.

De kans op een hartinfarct tijdens seks is ook niet groter dan tijdens andere incidentele fysieke inspanningen: andere vormen van episodische activiteit gaven een ruim drievoudig verhoogd risico (RR: 3,5). En seks met een nieuwe partner in een vreemde omgeving deed het relatief risico sterker toenemen dan seks met een vertrouwde partner in een vertrouwde omgeving.

Bron(nen):   Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde  Harvard School of Public Health