Mannelijke zwarte beren doden mensen, niet de vrouwtjes met jongen

Hoewel mensen in de bossen van Noord-Amerika vaak gewaarschuwd worden voor vrouwtjesberen met jongen, zijn mannetjes veel gevaarlijker. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de University of Calgary in Canada. Het klopt dat vrouwtjes vaker in de aanval gaan, maar 92% van de confrontaties met dodelijke afloop komen op conto van de mannetjes, die op zoek zijn naar een prooi. Vrouwtjes maken lawaai, als ze zich bedreigd voelen. Ze stampen op de grond en ze lopen op mensen af. Ze zien er uit alsof ze je levend willen opeten, maar meestal blijft het daarbij en zetten ze de aanval niet door. De gevaarlijke mannen zijn daarentegen stil. Ze besluipen je zoals een tijger zijn prooi besluipt.

Dat klinkt gruwelijk, maar aanvallen op mensen zijn zeldzaam met slechts 63 geregistreerde doden in de afgelopen 111 jaar, zowel in Canada als in de USA. Gegeven het feit dat er 900.000 zwarte beren in Noord-Amerika leven, is het risico op een dodelijke confrontatie ontzettend laag. Het aantal aanvallen neemt wel iets toe, omdat de mensen- en de berenpopulaties gegroeid zijn. Daardoor komen mens en beer elkaar vaker tegen. Er zijn niet zoveel meer bewoners gekomen, maar wel toeristen die iets spannends willen meemaken en geen idee hebben wat ze moeten doen als ze een beer tegenkomen.

Hoewel er 15 keer meer beren zijn dan grizzlies in Noord-Amerika, doden grizzlies dubbel zoveel mensen. Bij de grizzlies zijn vrouwtjes met jongen verantwoordelijk voor de helft van de doden. Het beste is om je gedrag aan te passen aan het type beer dat je tegenkomt of ervoor te zorgen dat je hun pad niet kruist.

Bron(nen):   Daily Mail  New York Times