Vliegende treinen: het vervoer van de toekomst

Tijdens de Internationale Conferentie voor Robots en Automatisering hebben een groep Japanse onderzoekers een ‘vliegende trein’ gepresenteerd. De trein vliegt natuurlijk niet echt, maar zweeft een aantal centimeters boven de grond. De trein zelf ziet er ook meer uit als een vliegtuig: met vleugels, propellers en een staart.

Het voordeel van deze nieuwe trein tegenover de huidige treinen is simpel. Doordat deze trein niet op een spoor rijdt, ondergaat deze geen stremming door de rails. Hierdoor is het mogelijk om met minder energie hogere snelheden te halen.

Er zit echter ook een nadeel aan deze geweldige uitvinding. Omdat altijd de kans bestaat dat de trein ineens opstijgt, moet deze gestabiliseerd worden met een speciaal betonnen kanaal. Dus als je de huidige trein wil vervangen door deze trein, zul je een compleet nieuwe infrastructuur moeten aanleggen.

In Shanghai rijdt al een soortgelijk ontwerp, de maglev-trein, die een aantal centimeter op een spoor boven de grond zweeft. Het verschil zit hem in de manier waarop. De trein in Shanghai maakt gebruik van magnetische krachten om te blijven zweven, maar dan blijft nog steeds wrijving bestaan tussen de trein en het spoor.

de maglev-trein

Als alles goed verloopt, zal een groot project gestart worden om de vliegende trein te testen. De trein zal de naam ‘Aero Train’ dragen. Jammer genoeg zal het nog een aantal decennia duren voordat de trein voor het publiek beschikbaar is.

Bron(nen):   Daily Mail  Wired